Minyatür Sebzeler - Brüksel Lahanası ve Brokoli
İkisi de aynı familyaya mensup, minyatür sebzeler olan Brüksel lahanası ve Brokoli, bakın bu lezzetli yeşillerle neler yapılıyor..
Brüksel lahanası yani latince adıyla Brassica oleracea, adını 13. yüzyılda ilk defa yetiştirildiği Brüksel'e borçlu. Ancak Avrupa'da yaygınlaşması 19. yüzyılı buluyor. Bu sebze, minyatürü olduğu lahana gibi Brassica ailesine mensup ve ağustostan itibaren bütün sonbahar ve kış boyunca bulunabiliyor. Brüksel lahanası çiğ olarak kış salatalarında yer alabildiği gibi, her tür etin yanında da güzel görünümüyle garnitür olarak yer alıyor. Hristiyan geleneğine sahip olan ülkelerde, Brüksel lahanası kestaneyle birlikte Noel hindisinin yanında servis ediliyor. Tereyağında sote edilerek, yumuşatılarak da pişirilebiliyor. Ayrıca haşlanıp, kremayla püre yapılarak da yeniyor ve çorbalara katılıyor.

Brokoli çiğ olarak, içkinin yanında hazırlayabileceğiniz çeşitli soslarla birlikte yenilebildiği gibi pişmiş olarak da son derece lezzetli bir sebzedir. Brokoliden püre yapılıp çorbalarda kullanılır. Çeşitli otlar, mayonez ve peynir katılmış soslarla da yenilebilir. Brokolinin fazla pişmesini önlemek için küçük bir tencereye saplarından bağlanmış olarak oturtun. Böylelikle brokolinin sapları pişerken, çiçekli kısımları ısıdan daha az etkilenir. Ayrıca brokolinin güzel yeşil rengini kaybetmemesi için fazla haşlamaktan kaçınmak gerekir.
0 yorum :