Davetleriniz İçin Açık Büfe
Evde, otel veya restoranda verilen davetlerde açık büfe, hem pratiktir hem de çok sayıda davetliyi ağırlama olanağı sağlar.
Açık büfe zahmetli görünmesine rağmen aslında misafirleri ağırlamanın en pratik yolu. Birçok yiyecek hazırlamak gerektiği halde hepsinden azar azar yapılması, gerçekte açık büfenin zannedildiği kadar zahmetli olmadığını ortaya koyuyor.
Açık büfede dikkat edilecek noktalar
Açık büfe davetlerde verilecek yemekler davetin şekline göre ayarlanır. Yani eğer bir kokteylden sonra verilen bir büfe daveti ise, o zaman davetlilerin hepsi masalara oturtulmaz. Sadece yaşlılar için birkaç oturma yeri vardır. Bu durumda ayakta yemek yeneceği için bıçak kullanılmayacak yiyecekler seçilmelidir. Kokteyl sırasında zaten pek çok kanape vb. yiyecekler verildiği için büfede sadece salata, ana yemek olarak bir veya iki çeşit sıcak ve garnitürü ile tatlı veya meyve büfesi yeterlidir.
Ana davet sadece bir büfe daveti ise ve herkes masalara oturuyor, büfeden yemek almak için ayağa kalkıyorsa o halde yemek seçimi istendiği şekilde olabilir.
Büfe seçimi ise önce soğuk yemeklerden, sonra sıcak yemeklerden oluşan bir büfe (birkaç çeşit ana yemek ve garnitürü bulunur), tatlı ve meyve büfesi şeklinde olur. Ana yemek büfesinde bulunacak yemekleri tercihen et, balık, tavuk gibi üç ayrı çeşitten seçmek daha doğru olur. İki değişik et veya iki değişik tavuk yemeği koymamak gerekir.
Her büfe en çok 100 kişiye servis vermelidir. Bir büfe 100 kişiden fazlasına servis verirse, kuyruklar oluşur ve yemek almak isteyenler çok bekleyebilir.
Yemek almaya soğuk tarafından başlanmalıdır. Normal şartlarda önce soğuklar alınır, yenilir sonra ana yemekler için tekrar kalkılır. En son olarak ise tatlı veya meyve büfesi için masaya gidilir.
Açık büfede çok çeşit olduğundan her yemekten bir porsiyon almamak gerekir. Birkaç çeşitten toplam bir porsiyon alınmalıdır.
Bazı büyük kalabalık davetlerde büfeler çok büyük ve çift taraflı yapılır. Yani büfenin her iki başından sıraya girilip, yemek alınabilir.
Büfelerin yanlarına tabak, çatal vb. için ayrı bir bölüm ayrılır. Her büfenin (soğuk, sıcak, tatlı) kendine has tabağı, çatalı vb. yanında bulunur ve bittikçe takviye edilir. Bunların yeterli olmasına ve misafirler yemek alırken bitmemesine, biterse takviye edilmesine dikkat etmek gerekir.
Büfeden yemek alırken eğer büfenin arkasında servis yapacak personel varsa servis yapmayı ona bırakmalı, müdahale edilmemelidir. Ancak personel yok ise misafirler kendileri servis yapar. Bu durumda değişik yemeklerin kaşıklarını birbirlerine karıştırmamaya dikkat edilmelidir. Genellikle her büfede bulunan yiyeceklerin yanlarına servis kaşıkları koyulur. Aynı kaşıkla birden fazla tabaktan yemek alınmaz.
0 yorum :