Minyatür Sebzeler - Brüksel Lahanası ve Brokoli

İkisi de aynı familyaya mensup, minyatür sebzeler olan Brüksel lahanası ve Brokoli, bakın bu lezzetli yeşillerle neler yapılıyor..


Brüksel lahanası yani latince adıyla Brassica oleracea, adını 13. yüzyılda ilk defa yetiştirildiği Brüksel'e borçlu. Ancak Avrupa'da yaygınlaşması 19. yüzyılı buluyor. Bu sebze, minyatürü olduğu lahana gibi Brassica ailesine mensup ve ağustostan itibaren bütün sonbahar ve kış boyunca bulunabiliyor. Brüksel lahanası çiğ olarak kış salatalarında yer alabildiği gibi, her tür etin yanında da güzel görünümüyle garnitür olarak yer alıyor. Hristiyan geleneğine sahip olan ülkelerde, Brüksel lahanası kestaneyle birlikte Noel hindisinin yanında servis ediliyor. Tereyağında sote edilerek, yumuşatılarak da pişirilebiliyor. Ayrıca haşlanıp, kremayla püre yapılarak da yeniyor ve çorbalara katılıyor.

brokoli Brokoli, içeriğinde bol miktarda C vitamini ve potasyum olduğundan son derece yaralı bir besin. Brokoli de Brassica ailesinin bir üyesi. Küçük Asya ve Akdeniz kökenli bu sebze ilk kez 16. yüzyılda İtalya'da yetiştirilmeye başlanmış. Brokoli tüm yıl boyunca marketlerden bulunabiliyor. Brokolinin birçok değişik çeşidi var. Bunlardan biri form itibariyle karnabaharı daha çok andıran, ancak çiçekleri yeşil değil mor renge sahip olan "mor brokoli". "İtalyan brokolisi" diye adlandırılan cinsin ise çiçekleri normal brokoliden daha büyük ve geniş. Brokoli alırken dikkat edilmesi gereken nokta, brokolinin çiçek kısmının sıkı ve sapının da kolayca kırılabilecek kadar diri olması. Satın alınan brokoli buzdolabının sebze gözünde 3 gün kadar bozulmadan saklanabiliyor.

Brokoli çiğ olarak, içkinin yanında hazırlayabileceğiniz çeşitli soslarla birlikte yenilebildiği gibi pişmiş olarak da son derece lezzetli bir sebzedir. Brokoliden püre yapılıp çorbalarda kullanılır. Çeşitli otlar, mayonez ve peynir katılmış soslarla da yenilebilir. Brokolinin fazla pişmesini önlemek için küçük bir tencereye saplarından bağlanmış olarak oturtun. Böylelikle brokolinin sapları pişerken, çiçekli kısımları ısıdan daha az etkilenir. Ayrıca brokolinin güzel yeşil rengini kaybetmemesi için fazla haşlamaktan kaçınmak gerekir.

0 yorum :