Doğru ve Dengeli Beslenmek İçin Ne Yapmalıyız?
Gün içinde nişasta, protein ve nötr besinleri ayrı ayrı yiyin ve aralarında 4 saat bulunmasına dikkat edin.
Kahvaltıda nişastalı bir yiyecek yediyseniz, gün içinde ana yemeğiniz bol protein içermelidir. Eğer güne protein ile başladıysanız gün içindeki ana yemek nişastalı olmalıdır.
Kavun, karpuz gibi meyveleri yemekten 2 saat önce ya da sonra yiyin. Tatlı meyveler ile nişastalı yiyecekleri birlikte yiyebilirsiniz. Ekşi meyveler ile protein alacaksanız peynir, salam veya çok az yoğurt yiyebilirsiniz.
Ancak tüm meyveler tek başına yenildiğine daha iyi sindirilir. Nişastayı genellikle taze sebzelerden almaya çalışın. Bir öğünde protein grubundan, diğerinde nişastalılar grubundan yiyin. Yani öğlen et yiyorsanız, akşam taze fasulye ya da fırın patates yiyebilirsiniz. Araya nötr besinlerden katmayı unutmayın. Günaşırı balık, et ya da tavuk yemeyi ihmal etmeyin. Porsiyonlarınız yağ oranı düşük olanlardan 100 gram, yağ oranı yüksek olanlardan ise 60 gramı geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.
Günlük hafif menünüz protein, nişasta ve nötr besin grubundan oluşmalıdır. Bu gruptan en fazla 3 besin tüketmeniz ve günde 10 gramdan fazla sıvı ya da katı yağ almamanız gerekir.
Öğünler arası 4 saatten az olmamalı.
Nişastalı besinler ile bira, proteinli besinler ile şarap tercih edin.
Nötr yiyecekler dediğimiz besinler deyince aklımıza sadece protein içeren besinler gelmemeli, lifli besinleri de bu gruba dahil etmeliyiz. Ispanak, domates, kıvırcık, lahana, susam, fındık, ceviz, peynir, yoğurt severek tüketilen nötr besinler arasındadır. Siz de bunlardan sık sık öğünlerinize katmaya çalışın.
Taze meyve ve sebzeler, et, peynir, fındık, tereyağı ve sıvı yağlar tüketme alışkanlığını kazanın. Hamburger, pizza, tost ve sandviçlerden, cips ve kolalı yiyeceklerden uzak durun.
0 yorum :