Rusya Mutfağı

rus yemekleriSoğuk iklimin tüm varlığını hissettirdiği Rus mutfağında bu nedenle sınırlı sayıda sebze kullanılır. Soğuk iklime adapte olan patates, lahana, pancar ve havuç Rus mutfağının başlıca sebzeleridir. Rusya'nın tüm dünyaca bilinen çorbası "Borşç" bu sebzeler kullanılarak hazırlanır. Yazları soğuk Borşç çorbası yapılır. Rusya'da nehirlerin ve göllerin çok olması ve Avrupa'nın en uzun nehri Volga'nın Rusya'da bulunması balıkçılığın gelişmesine sebep olmuştur. Rus mutfağında çok fazla balık yemeği yapılmaktadır. Balıklar tuzlanmış olarak veya fırında sebze ile birlikte hazırlanır.

Chastikovaya havyarı Rusya'nın en popüler balık yemeklerinden biridir. Et olarak en çok dana eti kullanılır. Kıyma fazla kullanılmaz. Kümes hayvanları Rus mutfağında çok kullanılır. İlkbahar festivalinde ve paskalyada kaz dolması, düğünlerde hindi, doğum günlerinde tavuk hazırlanır. Rusya'da beyaz pirinç hemen hemen hiç kullanılmaz. Buna karşın siyah pirinç ve bulgur çok kullanılır. Bu mutfakta baharatın pek fazla yeri yok. Hardal hemen her yemekte yer alır. Turşunun ise ayrı bir yeri vardır. Hatta mutfağın baş tacı denilebilir. Meyve suyu ve nişasta kullanılarak yapılan Rusların kompostosu kisel, elma,armut, vişne veya kayısıdan yapılır. Ülkemizde yetişmeyen brusnika, klyuvka, çernika gibi ekşi meyvelerin de kompostosu hazırlanır.

0 yorum :