H3N2 Virüsüne Karşı Mandalina
Turunçgiller familyasından, ufacık, hoş kokulu, güzel renkli, sulu bir meyve mandalina. Üstelik bir sağlık deposu. Bol miktarda içerdiği C vitamini bu soğuk kış günlerinde hastalıklara karşı bir güvence.
Mandalina, turunçgiller veya Latince adıyla Rutaceae familyasının Citrus cinsinden ağaç ve bu ağaçların meyvelerine verilen genel isim. Mandalinanın geçmişi oldukça karanlık ancak yine de anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılıyor. Mandalina ağaçları, portakal ağaçlarından biraz daha küçük. Ancak mandalina da portakal gibi turunç ağacının aşılanmasıyla elde ediliyor. Yani ikisinin de ana maddeleri turunç.
Mandalina, eski dünya ve Amerika kıtasının astropik bölgelerinde yetişiyor. Soğuğa karşı dayanaklı bir bitki değil. En azından ılıman bir iklim arıyor. Bu yüzden Türkiye'de daha çok Akdeniz bölgesinde ve Ege'nin güney kesimlerinde yetiştiriliyor. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde kısıtlı olsa da yetiştirildiği bazı yöreler var. Mandalinanın birçok çeşidi var. Bunlardan birkaçı adi ya da yaygın mandalinalar, satsuma, king ve Akdeniz mandalinası. Özellikle satsuma mandalinası Türkiye'de çok yetiştirilen bir tür. Ülkemizde satsuma dışında klemantin, fremont ve dancy gibi mandalina cinsleri de yetiştiriliyor.
Mandalina taze meyve olarak tüketildiği gibi sıkılarak meyve suyu çıkarılıyor. Ayrıca mandalinadan likör yapımında kullanılan yağ da çıkartılıyor.
0 yorum :