Öğrenciler Nasıl Beslenmeli?

Ders çalışırken, çocuklarınız beslenmelerine yeterince özen gösterebiliyorlar mı? Yoksa bir yandan şeker, kuruyemiş atıştırıp, diğer yandan asitli içecekler mi yudumluyor? Enerjilerini arttırmak, zihinlerini kuvvetlendirmek elinizde. Nasıl mı?..

zihinsel yorgunluk

Anneler zaman zaman ders çalışan çocukları için endişe ederler. Uykusuz kalan, sınavlar yüzünden stres altında olan çocuklarına enerji kazandırmak için kah tabaklarına bol kepçe yemek koyar, kah zihinleri açılsın diye fosfor açısından zengin yiyecekler hazırlar. Balığın zihin açtığını herkes bilir. Ancak, beyin hücrelerinin gerekli maddeleri özümlemeleri her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle alınan gıdaların niceliğinden çok niteliği, yani kolaylıkla emilebilmesi önemli. Sınav zamanı öğrenciler, bir gün içinde tüm kitabı çalıştıkları takdirde asla başarılı olamayacaklardır. Derslerini iyi organize eden, bölümler halinde çalışan öğrenci ise fazla yorulmadan sınavında başarı elde edebilir.

Sizin amacınız, ders çalışan çocuğunuza her zaman ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamasını sağlayacak yiyecekler hazırlamak olmalı. Abur cuburdan uzak durması, asitli ve kafeinli içecekleri fazla tüketmemesi konusunda uyarılarınız da çok önemli. Öğünleri atlamadan, doyurucu olduğu kadar besleyici gıdalar alan öğrenciler, son derece sağlıklı yetişeceklerdir.

Beynin Düşmanları


Yatıştırıcı ve uyuşturucu ilaçlar kısa sürede refleksleri zayıflatıp, zihni köreltir. Unutkanlık, dalgınlık ve halsizliğe neden olabilir. Aşırı derecede tüketilen alkol, sinir dokuları üzerinde tahribat yaptığı gibi hücre zarını da zedeleyecektir. Sigara ise beyne zarar verdiği gibi uyku düzenin bozulmasına da sebep olur. Uyku düzensizliğini gidermek için de öğrenciler, zamanla yatıştırıcılar almaya başlayabilirler. Ayrıca nikotin, beyindeki hücreler arsı alışverişi de olumsuz yönde etkiler. Asitli içecekler, şeker, tatlı, sakız, konserve gibi çeşitli yiyeceklerde bulunan kimyasal katkılar, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu , unutkanlık gibi belirtileri olan gıda zehirlenmelerine neden olabilirler.

Gençler Ne Yemeli?


Çok fazla tatlı ve şekere hayır!

Beyin, en iyi şekilde çalışmak için bal, şeker, meyve ve tatlılarda bulunan glikoza ihtiyaç duyar. Çünkü glikoz, sinir hücreleri için gerekli olan enerjiyi sağlar. Ancak yine de uzmanlar, şekerli gıdaları çok fazla tüketmemeleri konusunda öğrencileri uyarıyorlar. Çünkü şeker, tüketilir tüketilmez kana karışır ve kandaki glikoz yoğunluğu artar. Bu da pankreasın insülin salgılamasına neden olur. Sonuç, ani inüsilin artışı ve bunu takip eden zihinsel yorgunluktur.

Tahıla evet!

Ekmek ya da makarna olarak tüketilen tahıllar, beynin temel gıdasıdır. Tahıl hazmedilirken şeker yani glikoz yavaş yavaş kana karışır. Böylelikle ani şeker artışı meydana gelmez. Gençlerin menülerinde her gün mutlaka tahıl bulunmalı. Çünkü tahıl, vücudun enerji sağlayan en önemli yakıtlarından biri kabul ediliyor.

Aşırı yenmemeli

Dengeli beslenmenin, çok yemekle sağlandığına inanan ve kas gücü ile zihinsel gücü birbirine karıştıran bazı anneler, sabah, öğle, ikindi ve akşam yemeklerinde çocuklarını tabaklar dolusu yemek yemeğe zorlarlar. Oysa ders çalışmak, oyun oynamaktan daha az enerji kaybına neden olur. Ders çalışan çocuk saatte 1.5 birim kalori harcar. Oysa parkta dolaşırken ya da oyun oynarken harcayacağı kalori saatte 2.9 birimdir. Yani kas gücü ile zihinsel güç birbirine eşit değildir. 14 yaşındaki normal kilolu bir erkek çocuğun günlük kalori ihtiyacı 2700 kalori olarak düşünülmelidir.

Hafızayı Güçlendirmek İçin Neler Yapılmalı?


Okul döneminin başlangıcından itibaren dengeli bir beslenme programı izlenmeli. Çünkü kötü beslenme alışkanlıkları ve dengesiz beslenmenin zararlarının telafisi çok kolay değildir. Son anda alınan önlem yeterli olmayabilir. Beyinde varolan fosforun yanı sıra balık, soya gibi yiyeceklerle alınan fosfor zekayı güçlendirir. Ayrıca soya, taze süt, yumurta, meyve suları da beyni güçlendiren minerallere sahiptir.

Sofrada Yapılan Yanlışlar


Bazı gençler okula giderken hazırlanacak vakit bulamadıkları ya da canları istemediği için sabahları kahvaltı yapamıyorlar ya da birkaç lokma ile geçiştiriyorlar. Sonuç, konsantrasyon eksikliği ve isteksizlik. Sabahları bir bardak süt ile geçiştirilen kahvaltı da yeterli olmayacaktır. Yaklaşık 500 kalorilik bir kahvaltı, güne daha zinde başlamasını sağlayacaktır.

Öğle yemeğinden önce veya ikindide yenilen ara öğünler çok doyurucu ve kalorili olmamalı. Meyveli yoğurt, meyve salatası veya meyve suyu en ideal seçenekler.

Öğün saatleri düzenli olmalı. Öğrenci, gelişigüzel saatlerde, mesela çalışırken canı sıkıldığı için yemek yememeli. Yemek aralarında çok tatlı, çikolata gibi gıdalar tüketilmemeli.

Zihin Dostu Yiyecekler


Dengeli ve düzenli olarak beslendiğinizde aldığınız gıdalar, beynin fonksiyonlarını en iyi şekilde yerine getirebilmesi için yeterli olacaktır. İşte beyin fonksiyonlarını canlı tutan faydalı yiyecekler:

Yeşil sebzeler, patates, makarna, ekmek gibi B vitamini açısından da zengin olan gıdalar, sinir sisteminin üzerinde de olumlu etkiye sahip.

Taze balık, fosfor ve asit yağları açısından zengindir. Özellikle somon sardalya ve taze ton balığı.

Yoğurt, minarel ve vitaminler açısından son derece zengindir.

Beyaz et, özellikle de hindi ve tavuk eti sık sık tüketilmeli.

Kolesterol düşürücü etkisi olan ve fosfor içeren soya da son derce faydalı bir besin. Tabi gdo'suz olanını bulabilirseniz.

Ders Çalışma İsteksizliğine Karşı Ne Yapmalı?


Ağır yemekler yenmemeli. Özellikle kızartmadan kaçınmalı. Bu tür gıdalar hazmı zorlaştırır.

Mideyi genişletmekten kaçınmalı. Asitli içecekler tüketilerek mide şişirilmemeli.

Çok soğuk veya ağır yiyecek-içeceklerle mide rahatsız edilmemeli. Abur cubura mutlaka son verilmeli.

Lokmalar iyi ve uzun süre çiğnenmeli. Televizyon seyrederken veya ders çalışırken yemek yemekten kaçınılmalı.

0 yorum :