Tom Yam Kung - Karides Çorbası

karides çorbası

Malzemeler (4 kişilik)


20 adet karides
4-5 su bardağı balık suyu
4 adet limon otu
5 çorba kaşığı balık sosu
1 adet bütün taze galangal
150 gram çin mantarı
5 adet bergamut yaprağı
5 çorba kaşığı limon suyu
1-2 adet küçük acı biber
Karabiber, tuz
Üzerine: Kişniş yaprağı

Karides Çorbası Hazırlanışı


Karidesleri yıkayın. Kuyruklarını kopartmadan kabuklarını ayıklayın. Balık suyunu bir tencereye alın. Limon otu, balık sosu ve galangalı ilave edin. 5 dakika kaynatın. Mantar ve karidesleri ilave edin. Karidesler pembeleşene dek pişirin. Bergamut yaprağı, limon suyu ve bütün kırmızı biberleri tencereye alın. Karabiber serpiştirin. Kapağını kapatıp, ateşten alın. Sıcak sıcak üzerine kişniş yaprakları serpiştirin. Hindistan cevizi kabuğunun içine doldurup, servis yapın. Afiyet olsun.

Limon otu (cymbopogon citrus), adından da anlaşılacağı gibi limon kokulu bir ot. Buğdaygiller familyasına mensup. Hindistan ve Asya'da yetiştiriliyor. Sadece beyaz ve etli olan alt kısmı yemeklerde kullanılabiliyor. Körülere ve çorbalara özel bir tat katıyor.

Galangal ya da latince ismiyle alpinia officinarum, kökleri kullanılan Doğu Asya kökenli bir bitki.

Bergamut (makroud), Türkiye'de gayet iyi tanınan yaprakları muhteşem bir kokuya sahip bitki. Limonumsu tadıyla körilere ve deniz mahsullerine çok iyi gidiyor. Türkiye'de Bodrum civarında yetiştiriliyor. Çaylara aroma vermesi için karıştırılıyor. Meyvesi konsantre aromalı yağlar ve limon aroması deposu gibi.

0 yorum :