Şifalı Sebze Turp
Turp, yüksek besin değeri ve değişik lezzetiyle özellikle salatalarda sıklıkla kullanılan bir sebze. Potasyum, folik asit ve C vitamini yönünden çok zengin olan turp, halk arasında şifalı bir sebze sayılıyor.
Turp (Raphanus sativus), turpgiller familyasından, Güney Asya kökenli bir sebze. Yaprakları değil, yumru şeklindeki kökleri yeniyor. Turbun renk, şekil ve tad açısından değişik birçok çeşidi var. Bu cinslerden bazıları yakıcı hatta acı lezzette olabiliyor. Şekil açısındansa bazıları küçük ve yuvarlak, bazıları daha silindirik ve uçuk renkli.
Turp genellikle küçük boyutlu bir sebze. Beyaz turp bile 15-18 cm'yi geçmiyor. Kış boyunca daha çok kara turp bulunuyor. Kara turp, beyaz etli ve dış görünüşü de oldukça biçimsiz bir kökü andırıyor. Turbun başlıca çeşitleri kara turp, bayır turbu ve kırmızı turp.
SATIN ALIP HAZIRLARKEN
Turp, aşağı yukarı tüm sene boyunca manav tezgahlarından inmez. Satın alırken parlak renkli olan turpları seçin. Turbun yaprakları kolayca solar, bu yüzden de sebzenin tazeliğinin iyi bir göstergesi değildir. Tazeliğinden emin olmak için turbu iki parmağınızın arasında hafifçe sıkın, eğer eti elinize sert ve sıkı geliyorsa, yumuşak ve süngerimsi değilse o zaman taze demektir. Yıkayıp, poşet içine koyarak buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz. Hazırlarken turpların tepelerini koparıp, 1 saat soğuk suda bekletin.
SERVİS İÇİN ÖNERİLER
Fransızlar turpları tereyağına batırıp, tuzlayarak yer. Ancak genellikle küçük kırmızı turplar salatalara lezzet katmaları için dilimlenerek, dörde veya ikiye kesilerek hatta bütün halinde kullanılır. Daha iri olan siyah ve beyaz turplar ise genellikle rendelenir. Ayrıca turp, servis tabaklarını süslemek için de gül şekli verilerek kullanılır. Turp, sıcak olarak da sote yapılarak veya kızartılıp, üzerine tereyağı ve krema sosu dökülerek de servis edilir.
JAPON TURBU
Japon turbu veya Latince adıyla "raphanus sativus longipinnatus"un bir diğer adı da "daikon"dur. Asya'nın bazı bölümlerinde çok tüketilen bir sebzedir. Çin ve Japonya'da yüzyıllardır yetiştirilir. Japon turbu da turbun akrabasıdır ama görünüş olarak çok daha dev, beyaz bir havuca benzer. Çıtır çıtır bir dokusu ve bildiğimiz turba oranla daha yumuşak bir tadı vardır. Japon turbu bütün sene boyunca satın alınabilir. Japon turbunu satın alırken temiz ve taze görünenleri seçin. Yumuşak japon turplarının içi süngerimsi ve kuru olabilir. Tepesini koparıp, kabuğunu incecik soyduktan sonra servis yapabilirsiniz. Soğuk ve kuru bir yerde buzdolabı poşetinin içine koyarak saklamak mümkün.
Kış salatalarının vazgeçilmez lezzeti :)
YanıtlaSilİyi günler,
YanıtlaSilBaşbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) olarak dijital ortamda kaliteli içerik üreten içerik yaratıcılarının sesini geniş kitlelere duyurmak amacıyla bir platform kuruyoruz. Sitenizde yer alan kaliteli içeriğiniz sebebiyle bu platformda sizinle de işbirliği yapmak istiyoruz. Konuya ilişkin bilgi paylaşımında bulunmak üzere size ulaşabileceğimiz elektronik posta adresiniz ve iletişim bilgilerinizi blog ismiyle birlikte bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.
Görüşmek üzere.
T.C. Başbakanlık BYEGM
www.facebook.com/BBYEGM
twitter.com/byegm
email:portal@byegm.gov.tr