Türkiye'de Zeytin Kültürü
Yurdumuzda zeytin, özellikle Ege ve Akdeniz yörelerinde bir yaşam biçimi olmuş durumda. Güne zeytinyağına banılan kızarmış ekmek ya da pideyle başlanıyor,
peynirin yanına mutlaka yeşil veya siyah zeytin katık ediliyor. Belki de hiç bir ülkenin mutfak kültüründe bulunmayan zeytinyağlı yemekler, zeytinyağıyla hazırlanmış salatalar, mezeler, balıklar, börekler, tatlılar yeniyor. Anadolu'da yetiştirilen belki de en eski bitkiye duyulan hayranlık, eski çağlarda yurdumuzda yaşamış tüm uygarlıklar gibi bizde de sürüyor.
Türkiye'de üç tür zeytinyağı var. Bunlar asit oranları, kokuları, tatları ve üretim metodlarına göre ayrılıyorlar. En iyi kalite, ekstra saf zeytinyağı sarı yeşil rengi ve olağanüstü zengin aromasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Soğuk presle elde ediliyor ve asit oranı %1' i geçmiyor.
İkinci ve üçüncü kategoriler de saf zeytinyağları ve asit oranları %4.5 civarı. Asit oranı yüzde sıfırı geçmeyen bir zeytinyağı da elde ediliyor ancak neredeyse renksiz ve tatsız olduğu için genellikle ABD' ye ihraç ediliyor.
Üçüncü cins zeytinyağı "Riveria" diye adlandırılıyor ve daha çok kızartmalarda kullanılıyor.
Türkiye'nin en çok zeytin üretilen bölgesi Ayvalık ve civarı. 1920' de Rum sakinlerin göç edişiyle birlikte sönmeye başlayan zeytin yetiştiriciliği şimdi büyük zeytinyağı üreticilerinin desteğiyle canlanıyor.
Hazır aldığımız zeytini sade olarak bekletmek yerine bir kavanozun içine zeytinlerin arasına yerleştireceğiniz limon dilimleri ve zeytinyağı ile beraber koyarsanız, zeytinin 1 hafta içinde doyulmaz bir tada ulaştığını göreceksiniz.
peynirin yanına mutlaka yeşil veya siyah zeytin katık ediliyor. Belki de hiç bir ülkenin mutfak kültüründe bulunmayan zeytinyağlı yemekler, zeytinyağıyla hazırlanmış salatalar, mezeler, balıklar, börekler, tatlılar yeniyor. Anadolu'da yetiştirilen belki de en eski bitkiye duyulan hayranlık, eski çağlarda yurdumuzda yaşamış tüm uygarlıklar gibi bizde de sürüyor.
Zeytinyağı
Türkiye'de üç tür zeytinyağı var. Bunlar asit oranları, kokuları, tatları ve üretim metodlarına göre ayrılıyorlar. En iyi kalite, ekstra saf zeytinyağı sarı yeşil rengi ve olağanüstü zengin aromasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Soğuk presle elde ediliyor ve asit oranı %1' i geçmiyor.
İkinci ve üçüncü kategoriler de saf zeytinyağları ve asit oranları %4.5 civarı. Asit oranı yüzde sıfırı geçmeyen bir zeytinyağı da elde ediliyor ancak neredeyse renksiz ve tatsız olduğu için genellikle ABD' ye ihraç ediliyor.
Üçüncü cins zeytinyağı "Riveria" diye adlandırılıyor ve daha çok kızartmalarda kullanılıyor.
Türkiye'nin en çok zeytin üretilen bölgesi Ayvalık ve civarı. 1920' de Rum sakinlerin göç edişiyle birlikte sönmeye başlayan zeytin yetiştiriciliği şimdi büyük zeytinyağı üreticilerinin desteğiyle canlanıyor.
Bizden bir öneri
Hazır aldığımız zeytini sade olarak bekletmek yerine bir kavanozun içine zeytinlerin arasına yerleştireceğiniz limon dilimleri ve zeytinyağı ile beraber koyarsanız, zeytinin 1 hafta içinde doyulmaz bir tada ulaştığını göreceksiniz.
riveria zeytinyağını iyi bi şey sanıyordum meğerse 3. kalite zeytinyağıymış
YanıtlaSil